Acne

Wat is het?

Acne is een huidprobleem waarbij talgkliertjes in de huid verstopt en/of ontstoken raken. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes en pukkels. Acne komt vooral voor op plekken waar veel talgkliertjes zitten, zoals op de rug en het gezicht.

Acne is één van de meest voorkomende huidproblemen. Iedereen heeft er wel eens last van. Het komt vooral voor tussen het 14e en 25ste levensjaar. Daarom spreekt men ook wel van jeugdpuistjes, maar volwassenen kunnen er ook last van hebben. Het is een onschuldige aandoening maar kan cosmetisch zeer storend zijn en leiden tot onzekerheid.

Daarnaast kan geen of verkeerde behandeling leiden tot blijvende acne-littekens.

acne

Hoe ontstaat het?

Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel waarbij meerdere factoren een rol spelen. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren, ook wel poriën genoemd, worden groter en produceren meer talg dat bovendien dikker van samenstelling is.

Indien er te veel talg wordt afgescheiden kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters en meer onderhuids gelegen mee-eters. De eerste betreft de zwarte comedonen en de laatse zijn de witte comedonen. De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier. In de verstopte talgklieren bevinden zich ook bacteriën die door de follikel meer zullen irriteren. De verstopte follikel zet steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Acne kan ook ontstaan door uitwendige factoren, zoals het gebruik van bepaalde cosmetica of geneesmiddelen. Daarnaast kunnen genetische factoren, hormonale factoren (bijvoorbeeld menstruatie of zwangerschap) en psychologische stress een rol spelen bij het ontstaan en verergeren van de acne.

Welke soorten zijn er?

Acne vulgaris
Dit is de meest voorkomende vorm van acne. ‘’Vulgaris’’ betekent ‘’gewone’’ acne. Deze vorm van acne begint meestal in de puberteit maar ook volwassenen kunnen last hebben van de verschijnselen van acne vulgaris. Herkenbaar zijn de mee-eters en puistjes die kunnen voorkomen in een milde, matige of ernstige vorm van acne vulgaris.

Acne conglobata
Deze vorm komt voornamelijk bij mannen voor en blijft vaak lang bestaan na het 20ste levensjaar. De ontstekingen zijn veel heviger dan bij acne vulgaris. De schouders, rug en borst zijn over het algemeen erger aangedaan dan het gezicht. Kenmerkend zijn de grote onderhuidse knobbels en abcessen die ontsierende littekens achterlaten.

Acne fulminans.
Deze zeer heftige en zeldzame vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata met het verschil dat de patiënt ziek is en last kan hebben van gewichtsverlies, gewricht- en spierpijnen.

Acne ectopica (hidradenitis suppurativa)
Is een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit en komt meer voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.

Acne excoriee des jeunes filles
Huidbeschadiging bij een milde acne door het voortdurend uitknijpen, krabben en peuteren aan kleine puistjes of korstjes. Hierdoor verergeren ontstekingen en ontstaat er pigment en littekenvorming. Vaak komt dit voor bij jonge vrouwen die obsessief met hun huid bezig zijn.

Acne tarda
Ook wel late acne genoemd, is een acne die na de puberteit blijft doorzetten of zich na de puberteit ontwikkelt. Deze vorm van acne lijkt in alles op acne vulgaris en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal gaat het om een mildere vorm van puistjes rondom het kin/mondgebied.

Behandeling

Er bestaat geen standaard behandeling voor acne. Elke vorm en mate van acne vraagt om een andere behandeling.Bij Neoskin vindt voorafgaand aan de behandelingen altijd een intakegesprek plaats.

Aan de hand van de ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, de leeftijd en geslacht wordt een persoonlijke behandelplan opgesteld.

Mogelijke behandelingen:


Afspraak maken

Bij Neoskin heeft u verschillende mogelijkheden om een afspraak in te plannen:

Telefonisch: +31 (0)53-5699834
Per email:   info@neoskin.nl

Of plan zelf online uw afspraak: