Wratten (verruca vulgaris)

Wat is het?

Wratten zijn kleine, harde en goedaardige gezwellen op de huid. Ze worden vaak veroorzaakt door een virus. Deze woekering van de huid kan overal op het lichaam voorkomen, maar bevindt zich meestal op handen en voeten. De medische naam voor de gewone wrat is verruca vulgaris. Naast deze gewone wrat zijn er ook nog andere soorten wratten waar u last van kunt krijgen:

  • Waterwratten
  • Genitale wratten
  • Ouderdomswratten
  • Vlakke wratten
  • Steelwratjes

handwrat

Hoe ontstaat het?

Wratten ontstaan meestal door een infectie van de huid met een virus. Dit virus heet het Humaan Papilloma Virus (HPV) en zorgt ervoor dat de cellen van de huid ongewoon snel gaan groeien waardoor er zich een dikkere hoornlaag vormt.

Dit virus is erg besmettelijk en kan zich verspreiden van mens op mens. Dit kan door direct huidcontact maar ook het aanraken van besmette oppervlakten kan een oorzaak van besmetting zijn. Bijvoorbeeld zwembad of sauna zijn plekken waar gemakkelijk voetwratten kunnen worden opgelopen.

Wanneer u met het virus in contact bent gekomen duurt het nog een tijd voordat u daadwerkelijk last van wratten krijgt. Dit kan 3 tot 6 maanden en in sommige gevallen jaren duren. Wanneer u een keer wratten heeft gehad zult u ze niet snel weer krijgen, het lichaam wordt namelijk immuun voor het virus.

Bij een nieuwe infectie ontstaan dan geen wratten meer. Uitzondering hierop is wanneer u een verzwakt immuunsysteem heeft. In dat geval kunnen opnieuw wratten ontstaan.

Doordat jonge kinderen nog geen sterke afweer hebben zullen zij sneller last van wratjes krijgen dan ouderen met een sterker afweersysteem.

Behandeling

Gewone wratten kunnen binnen 2 jaar spontaan verdwijnen. Dit gebeurt bij ongeveer twee derde van de mensen die last van wratten hebben. Aangezien wratten erg besmettelijk zijn kan behandeling gewenst zijn. Daarnaast kunnen wratten hinderlijk, pijnlijk of cosmetisch storend zijn.

Bij Neoskin maken wij gebruik van Cryotherapie. Door middel van een cryo-stift wordt een N2o vloeistof in het midden van de wrat wordt gespoten. Met deze methode kunnen uiterst precies wratten worden verwijderd, waarbij het direct omliggende gezonde weefsel onaangetast blijft.

De behandeling van wratten met de cryo-stift is een eenvoudige en doeltreffende behandeling en duurt slechts enkele seconden.

Mogelijke behandeling:

Afspraak maken

Bij Neoskin heeft u verschillende mogelijkheden om een afspraak in te plannen:

Telefonisch: +31 (0)53-5699834
Per email:   info@neoskin.nl

Of plan zelf online uw afspraak: