Zwangerschapsmasker (melasma)

Wat is het?

Zwangerschapsmasker, wat is het?

Bij melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, ontstaan grillige donkerbruine vlekken. Ze ontstaan in het gezicht (met name op het voorhoofd), de slapen, rond de ogen en op bovenlip. Deze pigmentvlekken ontstaan vaak tijdens de zwangerschap, vandaar de naam.

Echter kunnen echter ook andere oorzaken een rol spelen bij het ontstaan van een zwangerschapsmasker. De pigmentvlekken vallen vooral op na blootstelling van de huid aan zonlicht of gebruik van de zonnebank.

pigment-melasme

Hoe ontstaat het?

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

De precieze oorzaak van het ontstaan van melasma is nog onbekend. Wel is het duidelijk dat er een overgevoeligheid van het pigmentsysteem is. Pigmentcellen maken teveel pigment aan waardoor de donkerbruine verkleuringen in de huid ontstaan. Een aantal factoren waarvan bekend is dat ze invloed hebben op het ontstaan en het verergeren van deze soort pigmentvlekken zijn:

  • Zwangerschap: aangetoond is dat vrouwelijke geslachtshormonen zoals progesteron en oestrogenen in staat zijn om de pigmentaanmaak te stimuleren. Veel vrouwen met melasma vertellen dat de vlekjes tijdens een zwangerschap zijn opgekomen.
  • Sommige anticonceptiepillen
  • Blootstelling aan zonlicht of gebruik zonnebank
  • Erfelijkheid
  • Gebruik van bepaalde cosmetica
  • Anti-epileptische geneesmiddelen.

Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen aanmaak van pigment. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid hier even sterk op reageren ontstaat niet een egale maar een meer vlekkerige bruine verkleuring van de huid. Bij sommige patiënten zijn er geen duidelijke factoren aan te wijzen waardoor de melasma is ontstaan.

zwangerschapsmasker behandelen

Behandeling van een zwangerschapsmasker

Door middel van de juiste behandeling en producten kunnen de donkerbruine vlekken in de huid worden onderdrukt waardoor deze oplichten of verdwijnen. Doordat er nog geen behandeling bestaat waarbij ook de overgevoeligheid van het pigmentsysteem wordt aangepakt is het van belang dat er altijd rekening gehouden wordt met factoren die de pigmentaanmaak kunnen stimuleren.

Tijdens het intakegesprek zal de huidtherapeut u hier uitgebreid over informeren en zal er gekeken worden naar wat voor u de juiste behandeling is.

Pigmentvlekken behandelen:


Afspraak maken

Bij Neoskin heeft u verschillende mogelijkheden om een afspraak in te plannen:

Telefonisch: +31 (0)53-5699834
Per email:   info@neoskin.nl

Of plan zelf online uw afspraak: